Een bruiloft, een afstudeerfestijn, 21-diner of een spontaan familiemoment: het zijn de ideale momenten om eens extra uit te pakken met culinaire hoogstandjes. Maar met tien of maar liefst honderd gasten, ben je zelf waarschijnlijk liever niet in de keuken te vinden. En dat hoeft gelukkig ook niet, want een buffet cateraar steekt maar al te graag de handen uit de mouwen om jouw maaltijd te verzorgen.

De voordelen van een buffet

Het is een populaire vorm om de maaltijd te nuttigen: een lopend buffet. Dat is niet zo verwonderlijk, want een buffet kent veel voordelen. Zo is er voor elk wat wils: wie geen broccoli lust kan die gewoon laten staan, en de kinderen kunnen zich onbeperkt laven aan friet en kleine snacks. Je kunt al je wensen doorgeven aan de buffet cateraar. Zo weet je zeker dat je vegetarisch etende buurman het net zo naar zijn zin heeft als je nichtje met een glutenallergie, of die ene vriend die een stuk vlees nooit afslaat. Daarnaast is een buffet vooral gezellig. Geen vaste tafelpartners, maar een gezellige chaos waarbij je steeds van zitplaats kunt wisselen. Zo raak je aan het buffet waarschijnlijk aan de praat met die ene collega of oude kennis die je anders zou zijn misgelopen. Een stuk socialer dus. En als je het een beetje treft met je buffet cateraar, wordt de dag na je buffet al het servies opgehaald. De afwas wordt dan dus gedaan door je buffet cateraar, en dat maakt je buffet natuurlijk nog mooier dan die al was. Uiteraard gaat de buffet cateraar er niet zomaar met jouw mooie servies vandoor; je krijgt het servies meteen meegeleverd bij je bestelling. Je eigen servies kan dus gewoon in de kast blijven staan.

Soorten buffetten

Het moge duidelijk zijn: met een buffet heb je moeiteloos alles in huis voor een gezellige avond. Nu hoef je alleen nog te kiezen welk buffet je wilt bestellen. En geloof ons, het aanbod kan best overweldigend zijn. Gelukkig kun je individuele wensen altijd bespreken met je buffet cateraar, maar om een beetje richting te geven aan het hele festijn is een standaardpakket wel handig. Zo zijn er het bekende warm-koud buffet en een Italiaans buffet, maar ook buffetten waar je eerder misschien niet zo snel aan dacht: het stamppotbuffet, het boeren buffet of sat├ębuffet. Met een buffet hoeft in elk geval niemand op een houtje te bijten, en dat is wel zo gezellig.